Папа Франциск: Дезинформацията е първият грях на журналистиката

Твърденията без доказателства, клеветата и любовта към скандала, са другите прегрешения на медиите, определи Светият отец

Свят
21:39 - 26 Август 2023
2892
Папа Франциск: Дезинформацията е първият грях на журналистиката

Папа Франциск разкритикува дезинформацията и фалшивите новини, които определи като "първия грях на журналистиката", предаде Франс прес.

"Дезинформацията е първият от греховете, от грешките, на журналистиката", каза папата по време на аудиенция във Ватикана за връчване на журналистическа награда в присъствието на италиански журналисти.

Според Светия отец греховете на журналистиката са четири: "дезинформацията, когато един журналист не информира или дезинформира; твърденията без доказателства; клеветата и любовта към скандала".

"Манипулациите от страна на хора, които разпространяват фалшиви новини от интерес, за да ориентират общественото мнение, ме безпокоят", заяви папата. Той призова за отговорност в "драматичната ситуация, през която преминава Европа, с продължаването на войната в Украйна".

"Надявам се да бъде дадено място на гласовете на мира. На тези, които са ангажирани с прекратяването на този, както и на толкова много други конфликти", каза в заключение Франциск.

86-годишният папа Франциск, който има планирано посещение в Монголия следващата седмица, дава множество интервюта, отбелязва АФП. Агенцията определя Франциск като доста по-многословен и комуникативен от неговия предшественик Бенедикт XVI.