Папа Франциск издигна Апостолическата екзархия в столицата в ранг на Епархия

Римокатолиците по източен обряд вече имат епископ - досегашният екзарх Н.ПР. монс. Христо Пройков

Новини
13:19 - 07 Декември 2019
4728
Папа Франциск издигна Апостолическата екзархия в столицата в ранг на Епархия

Префектът на папската конгрегация за Източните църкви кардинал Леонардо Сандри води днес тържествено богослужение, по време на което се извърши каноничното издигане на Апостолическата екзархия в София в ранг на Епархия. 

На тържествената литургия в католическия катедрален храм "Успение Богородично" в София присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев. 

На 11 октомври тази година папа Франциск издигна Апостолическата екзархия в София в ранг на Епархия, възлагайки й името "Софийска епархия Св. Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски обред в България". 

За първи епархиен епископ папа Франциск назначи Негово Преосвещенство Христо Пройков. Той е ръкоположен за владика през 1994 г. в Рим от Св. папа Йоан Павел Втори и досега епископското му седалище беше античния град в Мала Азия Бриула.

Тържествена литургия в католическия катедрален храм "Успение Богородично" в столицата беше отслужена по повод на издигането от Негово светейшество папа Франциск на апостолическата екзархия в София в ранг на епархия, възлагайки й името "Софийска епархия Св. Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски обред в България". За първи епархиен епископ папата назначи Н.ПР. монс. Христо Пройков, досегашен Екзарх

По време на тържествената литургия беше публично прочетена и обявена папската була на латински и български и беше интронизиран новият епархиен владика, като беше възкачен на владишкия трон и му беше връчен епископския жезъл, т.е. символите на управлението, което поема. 

Президентът Румен Радев присъства на тържествената литургия в католическия катедрален храм "Успение Богородично" в столицата

Новата софийска източно-католическа епархия Св. Йоан XXIII е наследник на акта на присъединяване към католическата църква, извършен от група видни българи в Цариград през 1860 г. в хода на борбите за българска църковна независимост. През 1925 г. папата изпраща монсеньор Анджело Ронкали да възстанови и създаде подходяща за новата обстановка църковна структура за български католици от източен обред. Така през 1926 г. е основана Апостолическата екзархия, която днес получава статут на Епархия. Създателят на Апостолическата екзархия монсеньор Ронкали е избран в средата на миналия век за папа и приема името Йоан XXIII, а през 2014 г. е канонизиран за светец.