Папа Франциск изрази съжаление за "отчайващата" ситуация в Газа

Светият Отец призова вярващите да вземат само една страна в конфликта

Новини
13:55 - 18 Октомври 2023
1666
Папа Франциск изрази съжаление за отчайващата ситуация в Газа

Папа Франциск изрази днес съжаление за "отчайващата" ситуация в ивицата Газа и призова вярващите да вземат "само една страна" в конфликта между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" - "страната на мира", предаде Ройтерс.

В речта си по време на седмичната си аудиенция на площад "Свети Петър" Франциск не спомена изрично удара по болница в град Газа, за който израелци и палестинци се обвиняват взаимно. Той призова да бъдат положени всички възможни усилия "за избягването на хуманитарна катастрофа" и каза, че ще отправи специални молитви за мир в папската базилика "Свети Петър" на 27 октомври, предаде БТА.

"И днес, скъпи братя и сестри, нашите мисли поемат към Палестина, към Израел: броят на жертвите расте и ситуацията в Газа е отчайваща. Моля, направете всичко възможно, за да избегнете хуманитарна катастрофа. Нека оръжията замлъкнат, нека бъде чут стонът за мир на бедните, на всички хора, на децата. Войната заличава бъдещето", заяви понтификът, цитиран от АНСА. 

Агенцията напомня във връзка с призива на папата, че запасите в ивицата Газа рязко привършват поради наложената от Израел блокада в отговор на опустошителното нахлуване на бойци от "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.