Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай

Върховният глава на католическата църква се вслуша в съвета на лекарите си

Актуални новини
21:53 - 28 Ноември 2023
2608
Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай

Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай за конференцията на ООН за климата КОП28 (COP28) по настояване на лекарите, макар да се възстановява от грип и възпаление на белите дробове, съобщиха от Ватиканът.

Това е вторият случай, когато папата отменя или отлага пътуване в чужбина по здравословни причини. За първи път това стана през 2022 г., когато му се наложи да отложи планирано посещение в Конго и Южен Судан заради възпаление на коляното, въпреки че успя да осъществи пътуването по-рано тази година.

В неделя папата каза, че има белодробно възпаление, но заяви, че все още планира да отиде в Дубай, за да говори на климатичната конференция.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни днес съобщи, че Франциск се подобрява от грипа и възпалението на дихателните пътища, които го принудиха да отмени аудиенциите си в събота, но лекарите са го помолили да не предприема пътуването до Дубай.

"Папа Франциск прие, макар и с голямо съжаление, молбата на лекарите и поради това пътуването е отменено", каза говорителят.

По план папата, който следващия месец навършва 87 години, трябваше да започне тридневното си посещение в Дубай на 1 декември.