Папа Франциск пристигна в ДР Конго

Католическата църква играе решаваща роля в управлението на училища и здравни заведения в страната

Свят
16:42 - 31 Януари 2023
1389
Папа Франциск пристигна в ДР Конго

Папа Франциск пристигна във вторник в Демократична република Конго на посещение на фона на продължаващия десетилетия конфликт в огромната централноафриканска страна, която е богата на минерали, но и където има милиони вътрешни бежанци и много хора живеят в бедност, предава Ройтерс.

Франциск е първият папа, който посещава Конго след Йоан Павел II през 1985 г., когато страната все още беше известна като Заир. Около половината от 90-милионното население на ДР Конго са римокатолици.

След церемония по посрещане и среща с президента Феликс Чисекеди, 86-годишният папа ще изнесе реч пред властите, дипломати и представители на гражданското общество.

В сряда той ще отслужи литургия и ще се срещне с жертви на насилие от източната част на страната, която е обхваната от безкрайни боеве между бунтовниците от групировката М23 и правителствените войски.

"Исках да отида в Гома, но не можем заради войната", каза папата пред репортери по време на полета си, имайки предвид град в Източна ДР Конго, който първоначално планираше да посети, преди посещението му там да бъде отменено поради боевете в регион.

ДР Конго е една от най-богатите на диаманти страни в света, както и на злато, мед, кобалт, калай, тантал и литий, но изобилните му минерални ресурси разпалиха конфликт между враждуващи милиции, правителствени войски и чуждестранни нашественици. Минното дело също е свързано с нехуманна експлоатация на работници и увреждане на околната среда.

Източна ДР Конго е измъчвана от насилие, свързано с дългите и сложни последици от геноцида през 1994 г. в съседна Руанда.

Приблизително 5,7 милиона души са вътрешно разселените лица в Конго и 26 милиона са изправени пред остър глад, до голяма степен поради въздействието на въоръжения конфликт, според ООН.

Католическата църква играе решаваща роля в управлението на училища и здравни заведения в страната, както и в насърчаването на демокрацията.

Посещението на папа Франциск в ДР Конго беше планирано за миналия юли, но беше отложено, след като му се влоши рязко старо хронично заболяване на коляното. В последствие папата започна да се придвижна с инвалидна количка.

Папа Франциск ще остане в столицата на ДР Конго - Киншаса, до петък сутринта, когато ще отлети за Южен Судан, друга страна, обхваната от конфликти и бедност.

Той ще бъде придружен за този етап от пътуването си от архиепископа на Кентърбъри, лидер на глобалната англиканска общност, и от предстоятеля на църквата на Шотландия. Религиозните лидери определиха съвместното си посещение като "поклонение на мира".