Папа Франциск призова за размисъл относно изкуствения интелект

Свят
15:28 - 08 Август 2023
1888
Папа Франциск призова за размисъл относно изкуствения интелект

Папа Франциск във вторник призова за глобален размисъл върху потенциалните опасности от изкуствения интелект (ИИ), като отбеляза "разрушителните възможности и амбивалентните ефекти" на новата технология, предава "Ройтерс".

Франциск, който е на 86 години и каза в миналото, че не знае как да използва компютър, отправи предупреждението в съобщение за следващия Световен ден на мира на католическата църква, падащ се на Нова година.

Ватиканът разпространи съобщението доста по-рано, както е обичайно.

Папата "припомня необходимостта да бъдем бдителни и да работим така, че логиката на насилие и дискриминация да не пусне корени в производството и използването на такива устройства, за сметка на най-уязвимите", се казва в него.

"Неотложната необходимост от ориентиране на концепцията и използването на изкуствения интелект по отговорен начин, така че да може да бъде в услуга на човечеството и защитата на нашия общ дом, изисква етичното размишление да бъде разширено в сферата на образованието и правото, " добавя то.

През 2020 г. Ватикана обедини сили с технологичните гиганти Microsoft и IBM, за да насърчи етичното развитие на AI и да призове за регулиране на натрапчиви технологии като разпознаване на лица.