Папа Франциск се сбогува с България

С огъня на любовта искаме да стопим ледовете на войната край древна Сердика, в сърцето на България, при нашите братя – православните християни, каза католик №1 на прощаване

У нас
19:14 - 06 Май 2019
3163
Папа Франциск се сбогува с България

Папа Франциск се сбогува официално с България след края на своята проповед на пл. „Съединение” в центъра на София. Преди минути католик №1 изнесе кратко слово, чието основно послание бе мир на земята.

Папата призова всички религии да се срещнат с това, което ги обединява и да се уважават в това, което ги разделя.

„Тази вечер сме тук да се помолим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират стремежа за мир. Тези факли са фар, който да запали целия свят. С огъня на любовта искаме да стопим ледовете на войната край древна Сердика в София, сърцето на България при нашите братя – православните християни.

Тук наблизо е джамията на нашите братя мюсюлмани, тук е и синагогата на по-големите ни братя – израилтяните. Нека това място се превърне в символ на мира. Нека мирът се разпространи по цялата земя, в нашите семейства. Нека всички съдействат за осъществяване на този стремеж.

Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Да следваме желанието на Бог и да кажем: Мир на земята и на всички хора, които Господ обича”, завърши проповедта си папа Франциск. С края на словото му и изсипалия се дъжд дойде и краят на молитвата за мир.  

Финалът бе белязан от пасхална „Алилуя”.

Проповедта на папа Франциск е знакова освен със своето послание за мир и заради деня на нейното провеждане – 6 май, когато честваме Свети Георги Победоносец. Това е светията, покровител на Англия и Грузия, признат и от източната, и от западната християнска традиция. Св. Георги е почитан дори от мюсюлманите, което също се превръща в част от посланието на Франциск за мир между религиите.

Утре, 7 май, премиерът Бойко Борисов ще изпрати папата на летище „София“, откъдето светият отец лети за официална визита в съседна Северна Македония.