Папа Франциск ще посети Казахстан

Той се надява там да се срещне с руския патриарх Кирил

Свят
14:07 - 01 Август 2022
2314
Папа Франциск ще посети Казахстан

Говорителят на Светия престол Матео Бруни заяви, че папа Франциск ще пътува до Казахстан от 13 до 15 септември, като ще посети столицата Нур-Султан по случай Седмия конгрес на водачите на световните традиционни религии. Той се надява там да се срещне с руския патриарх Кирил, който също се очаква да присъства на този конгрес.

Припомняме, че само преди ден папата се върна от почти едноседмично посещение в Канада, където той се извини на представителите на местните индиански племена за третирането на техните предци и особено деца и водената асимилационна политика чрез училища-интернати, в които децата на местните племена са били обучавани насила и където се установиха много случаи на насилие и лошо отношения към тези деца, както и множество немаркирани гробове в тези интернати.

Канадското правителство призна, че физическото и сексуалното насилие са били широко разпространени във финансираните от държавата християнски училища, които са работили от 19-ти век до 70-те години на миналия век. Около 150 000 деца от местното население са били взети от семействата си и принудени да посещават тези училища в опит да бъдат изолирани от влиянието на техните домове, местни езици и култури и да бъдат асимилирани в християнското общество на Канада.

Канадската комисия за истина и помирение през 2015 г. призова извинение на папата да бъде дадено на канадска земя, но едва след откриването през 2021 г. на останките на около 200 деца в бившето училище Камлупс в Британска Колумбия, Ватикана се мобилизира, за да се съобрази. с искането.

Папата повдигна и възможността да се оттегли като своя предшественик папа Бенедикт XVI, който стана първият папа, оттеглил се доброволно от Светия престол от повече от 600 годин. Папа Франциск има сериозни проблеми с подвижността и от няколко месеца използва инвалидна количка заради неотшумяващи болки в коляното. Той се страхува да се подложи на операция, защото при предишната му операция преди около година, когато ме бе отстранена значителна част от дебелото черво е имал сериозни проблеми с упойката.

Все пак светият отец заяви, че и да реши да се оттегли, това няма да стане скоро. Той ще произведе 21 нови кардинали на 27 август.

След церемонията на 27 август, известна като консистория, Франциск ще е произвел 83 от 133-те кардинали-избиратели, увеличавайки възможността неговият наследник да бъде човек, отразяващ позицията му по ключови въпроси.

Към този момент Франциск ще е назначил около 63% от кардиналите, ще увеличи още повече присъствието им в развиващия се свят и отново ще разхлаби хватката, която Европа имаше върху Колегията на кардиналите.