Папа Франциск влезе в болница

Светият отец получил респираторна инфекция

Свят
21:57 - 29 Март 2023 (обновена)
3304
Папа Франциск влезе в болница

Папа Франциск е приет в римската болница „Джемели“. Светият отец има респираторна инфекция и ще трябва да прекара няколко дни в лечебното заведение, съобщи Ройтерс.

Първоначално говорителят на папата Матео Бруни заяви, че прегледът е бил планиран, но италианските медии поставиха това под въпрос, заявявайки, че планирано за сряда телевизионно интервю с Франциск е било отменено в последния момент.

По-рано днес 86-годишният папа взе участие в седмичната обща аудиенция и изглеждаше в добро здраве.

Папа Франциск страда от дивертикулит - състояние, което може да инфектира или възпали дебелото черво, и през 2021 г. претърпя операция за отстраняване на част от дебелото черво.

По-рано тази година светият отец заяви, че това състояние се е върнало, и че то го кара да качва килограми, но че не е прекалено притеснен. Освен това Франциск има проблем с коляното си и при публичните си изяви използва бастун или инвалидна количка.

Папа Франциск каза миналата година в интервю пред Ройтерс, че предпочита да не се подлага на операция на коляното, защото не иска да се повторят дългосрочните негативни странични ефекти от анестезията след операцията през 2021 г.