Папата е огорчен от решението на Турция да превърне "Света София" в джамия

Франциск направи коментар след традиционната неделна молитва

Актуални новини
14:37 - 12 Юли 2020
2697
Папата е огорчен от решението на Турция да превърне "Света София" в джамия

Папа Франциск заяви днес, че е "много огорчен" от решението на Турция за превръщане на бившата базилика "Света София" в джамия, предаде АФП. Папата заяви това след традиционната неделна Ангелска молитва. Моята мисъл е насочена към Истанбул, мисля за "Света София". Много съм огорчен, каза кратко папа Франциск.

Думите на папата са първият коментар на Ватикана на решението на Турция, отбелязва АФП. Ватиканският всекидневник "Осерваторе романо" публикува вчера информация за събитията с факти, като цитира основните международни реакции, но без да прави коментар.

Храмът "Света София" в Истанбул, който е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

В петък Държавният съвет (Висшият административен съд в Турция) отмени решение на Министерския съвет от ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско богослужение.