Папата към децата в Раковски: Дойдохте от всички кътчета земя на розите

Новини
10:53 - 06 Май 2019
4505
Папата към децата в Раковски: Дойдохте от всички кътчета земя на розите

Повече от 240 деца посрещнаха с аплодисменти и църковни песни папа Франциск в най-голямата католическа катедрала на Балканския полуостров "Пресвето сърце Исусово" в Раковски. Започна месата на папата след която идва и най-тържественият момент - първото причастие, което е една от най-важните стъпки в посвещаването във вярата при католиците. 

Папата започна литургията с поздрава "Христос Воскресе". А после се обърна към малките католици с думите: "Вие сте дошли от всички кътчета земя на розите, за да участвате в този прекрасен празник, който вярвам, че никога няма да забравите." Светият отец поздрави и родителите.

"Ще ме попитате за Исус. Той е направил велик жест, за да живеем днес. Исус е жив и е сред нас. Не го виждаме с очите си, но можем да го направим с очите на вярата".

Малките са разположени в централната ложа на църквата, за да са близо до Светия отец, от когото ще получат първо причастие. 

Повечето родители чакат децата си отвън, тъй като заради мерки за сигурност охраната допусна само по един родител в храма.

Децата, имали късмет да получат първо причастие лично от Светия отец, са на възраст между 10 и 12 години. В католическата църква се смята, че те трябва да са отраснали и да осъзнават, че приемат Исус в сърцето си. 

Преди да приемат причастие, всички присъстващи деца са направили изповед пред свещеник в храмовете.

Децата се обучават във вероучение вече половин година. Те всяка седмица са учили молитви, песни и са получавали знания от свещениците и сестри доброволки в храмовете в родните им градове.