Папата моли Путин да се върне към зърнената сделка

Русия
17:20 - 30 Юли 2023
2647
Папата моли Путин да се върне към зърнената сделка

Папа Франциск призова Русия да отмени решението си и да се върне към черноморската зърнена сделка, която позволява на Украйна да изнася зърно от своите морски пристанища въпреки продължаващата война. Това предаде Ройтерс.

Апелирам към моите братя, властите на Руската федерация, зърнената сделка да бъде възобновена и зърното да може бъде транспортирано безопасно, посочи главата на католическата църква.

Цените на пшеницата в световен мащаб се повишиха, след като Русия на 17 юли напусна споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г.

Обръщайки се към тълпите на площад "Св. Петър", папата призова вярващите да продължат да се молят "за мъченическа Украйна, където войната унищожава всичко, дори зърното. По думите му викът на милиони братя и сестри, които страдат от глад, се издига до небето.

Русия се оттегли от зърнената сделка, след като заяви, че нейните искания за облекчаване на санкциите върху собствения й износ на зърно и торове не са били изпълнени. Москва подчерта и, че в бедните страни не е достигнало достатъчно зърно.

Владимир Путин предложи да достави на Африка зърно, част от което безплатно.