Папата осъди „безмилостните бомбардировки” на украинските градове

Русия отрича да е атакувала цивилни по време на военната си операция в Украйна

Украйна
13:28 - 12 Октомври 2022
1179
Папата осъди „безмилостните бомбардировки” на украинските градове

Папа Франциск осъди "безмилостните бомбардировки" от Русия на украинските градове. По думите му нападенията са отприщили "ураган от насилие" над населението, предаде Ройтерс.

Пред хилядите присъстващи на днешната му седмична обща аудиенция на площад "Свети Петър" папата се обърна към "тези, които държат в ръцете си съдбата на войната", с призив да я спрат.

"В сърцето си винаги съм с украинския народ и най-вече с жителите на местата, които пострадаха при безмилостните бомбардировки", каза Франциск. "Нека Божият дух преобрази сърцата на тези, които държат в ръцете си съдбата на войната, за да спре урагана от насилие и да бъде възстановено мирното съвместно съществуване", помоли се той.

Русия отрича да е атакувала цивилни по време на военната си операция в Украйна и обвинява Запада, че с подкрепата си за Киев изостря и удължава конфликта.

Преди десет дни Франциск пряко призова руския президент Владимир Путин да спре "спиралата на насилието и смъртта" и предупреди, че тази криза крие риск от неконтролируеми глобални последствия.