Папата освободи кардинал, заподозрян в сексуално насилие

Свят
16:06 - 22 Май 2024
1633
Папата освободи кардинал, заподозрян в сексуално насилие

Ватиканът обяви решението си да освободи канадския кардинал Жералд Сиприен Лакроа, заподозрян в сексуално посегателство в неговата страна. Новината съобщава френския ежедневник Монд.

Решението се взима въз основа на доклад, поръчан от папа Франциск и изготвен от бивш съдия от Квебек.

„Този ​​доклад не дава възможност да се идентифицира, какъвто и да е акт на неправомерно поведение или злоупотреба от страна на кардинал Жералд Сиприен Лакроа“, казват от Ватикана. „Следователно не се предвижда по-задълбочена канонична процедура“ срещу този близък съветник на папа Франциск, според същия източник. 

Името на кардинал Жерал Сиприен Лакроа беше замесено в скандал със сексуално насилие, който разтърсва епархията му от няколко години. Канадската преса разкри, че 66-годишният е обвинен в сексуално насилие, извършено над 17-годишен непълнолетен между 1987 и 1988 г.

Канадската преса съобщава, че жертвата, член на благочестиво католическо семейство, посещава библейски семинари с родителите си. По този повод се е случило предполагаемото нападение. Адвокатът на жертвите Ален Арсено говори за "докосване" пред Агенция Франс Прес.