Папата от Венеция: Всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, аз също

Главата на Римокатолическата църква посети Венецианското биенале, където е представена и България

ЕС
20:28 - 28 Април 2024
2987
Папата от Венеция: Всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, аз също

Папа Франциск избра Венеция за първото си пътуване за годината. То беше възприето като тест за неговата подвижност и издръжливост след месеци здравословни проблеми. Главата на Римокатолическата църква посети Венецианското биенале, където е представена и България. Папата започна посещението си в женски затвор, където е подредено изложението на Ватикана.

Първо пътуване от началото на годината за Франциск и първо посещение във Венеция след избирането му за папа през 2013 г. Това е и първо идване на папа на Венецианското биенале – престижно изложение с международно участие, разгърнато в различни пространства. Ватикана избра необичайно място за своя павилион - женския затвор „Джудека“.

"Затворът е сурова реалност, а проблеми като пренаселеност, липса на инфраструктура и ресурси и случаи на насилие пораждат много страдания. Но той може да се превърне и в място на морално и материално прераждане", каза папа Франциск.

Експозицията на Ватикана „През моите очи" включва творби на съвременни художници, работили в тясно сътрудничество с 80 затворнички.

"Нека не забравяме, че всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, и рани, които трябва да бъдат излекувани. Аз също", сподели духовният лидер.

По-късно в църквата "Света Магдалена", в рамките на затворническия комплекс, папата се срещна с представители на света на изкуството. Комисарят на българския павилион Надежда Джакова се ръкува с папата, съобщиха за БНТ организаторите на българския проект във Венеция. На срещата присъства и един от авторите на инсталацията „Съседите” - Лилия Топузова.