Папата пак с послание срещу ядрените оръжия

Франциск смята за неморално не само използването, но и притежанието на атомната заплаха

Новини
14:43 - 12 Декември 2019
2170
Папата пак с послание срещу ядрените оръжия

Папа Франциск отправи поредното си послание срещу ядрените оръжия в годишното си послание за мир. Светият отец заяви, че страхът от ядрено унищожение, въплътен в доктрината за възпирането, дава фалшиво чувство за сигурност и то трябва да бъде заменено от политика, основаваща се на братството и взаимно доверие, предаде Асошиейтед прес.

Посланието на Светия отец за Световния ден на мира, който Католическата църква отбелязва на 1 януари, бе публикувано днес. То продължава основната тема на неговото посещение в Япония, където Франциск обяви за неморално не само използването на ядрени оръжия, но и самото им притежание. Папата предупреждава и за опасностите за околната среда, свързани с използването на ядрената енергия, предава БТА.

Също както по време на посещението си в Япония в края на миналия месец, папата свързва екологичните проблеми с въпроси на международния мир и сигурност, заявявайки, че мирът изисква нов начин на взаимодействие между хората и планетата.

"Изправени пред последиците от нашата враждебност едни спрямо други, нашата липса на уважение за общия ни дом и нашата разсипническа експлоатация на природни ресурси, смятани само за източник на незабавни печалби, независимо от местните общности, общото благо и самата природа, ние се нуждаем от екологична трансформация", призовава Франциск.

"Всичко това ни дава по-силна мотивация и нов начин да живеем в нашия общ дом, да приемаме нашите различия, да уважаваме и почитаме живота, който сме получили", добавя той.