Папата подари дворец на бездомници

50 бедни вече живеят в 16 спални на замъка Мильори, хапват топла храна

Новини
16:10 - 03 Февруари 2020
1878
Папата подари дворец на бездомници

Папа Франциск превърна двореца Мильори - сграда от 19 век, собственост на Римокатолическата църква, в убежище за бездомните. По време на откриването на обновената сграда папата каза, че красотата лекува. На 31 януари, в навечерието на Световния ден за борба с бедността, папата благослови двореца, който стана дом на 50 души без покрив над главата.

Замъкът по принцип е известен като ен като Двореца на бедния и вече си оправдава името - в момента е дом на около 50 бездомници, живеещи в 16 спални, с топли ястия, приготвени от доброволци.

„Това е дом за мен. Имам собствено легло, собствена стая и собствена баня. Доста се различава от домовете, в които съм живял досега. Тези места изглеждаха като плевня, пълна с добитък“, казва 53-годишният Марио Бреза, нов наемател в приюта на папата.

Карло Санторо, член на католическата благотворителна Общност на Свети Егидий, смята, че дворецът Мильори е истинска смесица от крайности.

"Това е разкошна сграда до площада и базиликата "Свети Петър", обитавана от онези, които доскоро дори нямаха покрив над главата си", каза Санторо.

Интересът на папа Франциск към материално застрашените не е новина. През 2016 г. той покани всички бездомни да присъстват на масова служба във Ватикана, посветена единствено на тях и по време на това събитие остро осъди начина, по който светът се отнася към най-бедните членове на обществото.