Папата праща линейка и лекарства в Украйна

Украйна
16:30 - 25 Юни 2024
1771
Папата праща линейка и лекарства в Украйна

Папа Франциск изпраща линейка и лекарства в Украйна. Новината съобщават от информационния портал на Ватикана - Vatican News.

Това е третата линейка, дарение за Украйна от Светия отец. Тя е оборудвана като мобилен център за реанимация.

Дарението ще бъде предадено от кардинал Конрад Краевски, префект на Дикастерията за милосърдие, който ще измине 2000 километра до район Зборив на украинската област Тернопол. 

В този район, поради продължаващата война, ежедневно пристигат множество конвои с ранени войници и цивилни. Така линейката ще бъде и ценен инструмент за подпомагане на спасителите на ранените.

Освен това папата изпраща кардинал Краевски с голямо количество основни и животоспасяващи лекарства от аптеката на Ватикана и тази на римската болница Джемели.

Папският алмонист също ще открие Център за рехалибилитация към църквата „Св. Йоан Павел II", построен във Виница в римокатолическата епархия на Камянец-Подилски. Целта е подпомагане на физическата и психологическата рехабилитация на тези, които са претърпели травма от войната.

Центърът, подобно на други като него, е построен с приноса на няколко папски фондации като Помощ за църквата в нужда и Папската фондация и ще бъде отворен за „всеки“, без никакво разграничение на вяра, националност или изключение.