Папата прие българската парламентарна делегация (Снимки)

Росен Желязков и депутатите от различните политически групи разговаряха с Франциск във Ватикана

Новини
11:33 - 24 Май 2023
3550
Папата прие българската парламентарна делегация (Снимки)

Навръх празника на славянската писменост 24 май, председателя на Народното събрание Росен Желязков и депутатите от различните политически групи разговаряха с папа Франциск във Ватикана. Парламентарният шеф проведе среща на четири очи със Светия отец, а след това на аудиенция влязоха и народните представители.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев („Възраждане“) и Филиз Хюсменова (ДПС), председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „Продължаваме промяната-Демократична България“ Атанас Атанасов, секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова и председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, както и представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

"Поздравявам Ви за това, че въпреки че сте толкова различни сте заедно в името на Вашата страна България!" - заяви папата на българските представители.

След високата визита, депутатите се поклониха представители мощите на Св.Кирил в базиликата "Сан Клементе" , където е погребан. 

В храма се проведе и тържествена литургия- молебен в чест на светите братя Кирил и Методий. За церемонията дойдоха и сънародници, живеещи в различни краища на Италия.

"Изработката е извезана от две сестри които бяха изработили и подаръка на папата при посещението му през 2019 г. Папата е скромен човек, съобразихме се с това. Човешка творба с дух, обясни Желязков.

СНИМКИ: Пресцентър на НС
Папата подари на българската делегация пластика с цвете и гълъб под формата на кръст с посланието, че мирът и отношенията са толкова крехки и чупливи, че трябва да ги пазим.

От Рим за Lupa.bg: Валерия Йонкова