Папата пристигна в Индонезия

Актуални новини
08:52 - 03 Септември 2024
532
Папата пристигна в Индонезия

Папа Франциск пристигна в Индонезия, в която има мюсюлманско мнозинство, за началото на обиколката си в четири държави в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тя ще бъде най-дългата и далечната за 87-годишния папа, предаде АФП.

Главата на 1,3 млрд. католици в света кацна в Джакарта за тридневно посещение, посветено на междурелигиозните връзки. След това той ще се отправи към Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

12-дневният тур ще тества все по-крехкото здраве на папата, но той често се зарежда с енергия като е сред паството си и през последните седмици изглежда в добро настроение.

Очаква се той да прекара релаксиращ ден в Джакарта след дългия полет от Рим, след което да се срещне с президента Джоко Уидодо на 4 септември в първия важен етап от посещението си в най-многолюдната мюсюлманска държава в света.

Католиците в момента представляват по-малко от 3% от населението на Индонезия - около 8 млн. души в сравнение с 87% или 242 млн. души, които са мюсюлмани.

Но те са една от шестте официално признати религии или вероизповедания в секуларната страна, включително протестантство, будизъм, индуизъм и конфуцианство.

На 4 септември Франциск ще се срещне с представители на всичките шест в джамията Истиклял, най-голямата в Югоизточна Азия и символ на религиозното съжителство.

Тя е свързана чрез „тунел на приятелството“ с катедралата от другата страна на пътя, където през последните дни християните си правеха селфита с изрязан в реален размер папа.

След това той ще бъде домакин на литургия и ще произнесе проповед на 80 000-местния националния футболен стадион на Индонезия.