Папата пристигна в Папуа Нова Гвинея

Това е втори етап от 12-дневната му обиколка в Югоизточна Азия и Океания

Свят
15:34 - 06 Септември 2024
709
Папата пристигна в Папуа Нова Гвинея

Папа Франциск пристигна днес на посещение в Папуа Нова Гвинея - втори етап от 12-дневната му обиколка в Югоизточна Азия и Океания, предаде Ройтерс.

Самолетът на Светия отец отлетя тази вечер местно време от Индонезия и пристигна в съседната страна, където предстоятелят на Римокатолическата църква ще остане до понеделник. 87-годишният Франциск слезе от самолета на инвалидна количка и бе посрещнат в столицата на Папуа Нова Гвинея Порт Морсби от премиера Джеймс Марапе и католически духовници.

Първата му публична проява в тази държава от Океания ще бъде обръщение към политически лидери утре. Глобалното затопляне ще бъде основна тема по време на визитата на Франциск в Папуа Нова Гвинея, чиито лидери обвиняват изменението на климата за поредицата природни бедствия, които връхлетяха страната в последно време, включително за калното свлачище, отнело живота на най-малко 2 хиляди души през май, отбелязва Ройтерс.

Местните жители в огромното си мнозинство (над 95 процента) са християни, но близо две трети от тях са протестанти, а католиците са около една четвърт.

В съседна Индонезия - най-многолюдната мюсюлманска държава в света, папата отправи призив за бдителност във връзка с религиозния екстремизъм.

След Папуа Нова Гвинея Франциск ще посети Източен Тимор и Сингапур, преди да се върне в Рим на 13 септември.

Това е най-дългата задгранична обиколка на папата, откакто седна на престола на Свети Петър през 2013 г. Франциск ще пропътува общо близо 33 хиляди километра, посочва Ройтерс.