Папата призова за мир в Ирак (СНИМКИ)

Ислямистки бунтовници са убили 14 човека в източната част на страната в петък

Топ
16:45 - 01 Декември 2019
1633
Папата призова за мир в Ирак (СНИМКИ)

Папа Франциск заяви, че следи с безпокойство ситуацията в Ирак, и призова за мир и съгласие, предаде Франс прес.

"Следя с безпокойство ситуацията в Ирак. С болка научих, че демонстрациите през последните дни са срещнали твърда реакция, която е причинила десетки жертви", каза Светият отец след традиционната неделна молитва на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Франциск заяви, че "се моли за мъртвите и ранените", и добави, че е "близък с техните семейства и целия иракски народ". Той се помоли "на Бог за мир и съгласие" в Ирак.

По-рано през деня папата отслужи специална литургия за католиците от опустошаваната от насилие Демократична република Конго, предаде Асошиейтед прес.

Радостни песни и танци от централноафриканската страна оживиха базиликата "Свети Петър".
Франциск осъди доставчиците на оръжия, че разпалват конфликта в ДР Конго.

В последно време бунтовници в източната част на страната взимат на мушка участници в борбата с епидемията от ебола, което затруднява усилията за спиране на разпространението на заразната болест, отбелязва АП.

Ройтерс посочва, че вирусът е причинил смъртта на 2200 души в ДР Конго от август миналата година.

Днес бе съобщено, че ислямистки бунтовници са убили 14 човека в източната част на страната в петък.

Същия ден международни организации предупредиха за опасност за нов подем на разпространението на ебола, след като джихадистите извършиха смъртоносни атаки срещу медицински центрове. Това принуди хуманитарни групи да преустановят своята работа и да изтеглят персонала си от районите, където са последните останали огнища на заразната болест, отбелязва Ройтерс.