Папата се обяви срещу опасните спекулации на финансовите пазари

Новини
18:35 - 04 Май 2021
874
Папата се обяви срещу опасните спекулации на финансовите пазари

Папа Франциск призова във вторник за по-строго регулиране на финансовите пазари, като предупреди във видео съобщение срещу "опасните" спекулации и призова за по-справедлива икономика, предаде БГНЕС.

"Докато реалната икономика, тази, която създава работни места, е в криза - толкова много хора остават без работа! - финансовите пазари никога не са били толкова хипертрофични, както сега", каза той.
Папата добави: "Финансите, ако не бъдат регулирани, се превръщат в чиста спекулация, движена от паричната политика. Тази ситуация е неустойчива. Тя е опасна. За да се предотврати отново бедните да плащат последствията, финансовите спекулации трябва да бъдат строго регулирани“ .
Във видеопосланието, публикувано чрез неговата Световна молитвена мрежа, папата подчерта, че финансите могат да бъдат полезен инструмент, ако се използват за общото благо. Призовавайки финансовата индустрия да работи с правителствата за по-добро регулиране на пазарите, той каза: „Все още има време да стартира процес на глобални промени, за да се приложи различна, по-справедлива, по-приобщаваща и устойчива икономика, която да не оставя никого зад себе си. Нека го направим !"
Роденият в Аржентина папа многократно подчертава това, което той вижда като провали на капитализма, по-специално социалното неравенство.