Папата сложи пожарникарска каска

Духовният глава отслужи литургия пред няколко хиляди души в Италия

Свят
11:11 - 17 Юни 2019
3749
Папата сложи пожарникарска каска

Папа Франциск посети италианския град Камерино, който понесе тежки щети след поредица земетресения през 2016 година. Духовният глава отслужи литургия пред няколко хиляди души.
 
При посещението си в Камерино папата сложи бял пожарникарски шлем, за да посети катедралата на града, която пострада силно в земетресенията. Той се помоли пред статуя на Богородица, чието лице бе разбито наполовина от падащите отломки.

Франциск посети и няколко семейства, живеещи във временни сглобяеми къщи и влезе в "червената зона" на града, където достъпът е забранен заради риска от нови срутвания.

 
Папа Франциск призова към сдържаност и намаляване на напрежението в Близкия изток след нападенията срещу два петролни танкера в Оманския залив, които създадоха опасения от по-широка конфронтация в региона.

Папата заяви, че е обезпокоен от последиците на атаките. "Призовавам всички да използват инструментите на дипломацията, за да разрешат комплекса от проблеми в конфликта в Близкия изток", каза той. Вашингтон обвинява Иран за атаките, а Техеран отрича да има каквото и да е участие в случилото се.
 
"Отново отправям искрен апел към международната общност да положи всички възможни усилия в полза на диалога и мира", заяви духовният глава, след като отслужи литургия пред няколко хиляди души.