Папата: Светът трябва да забрани сурогатното майчинство

Свят
13:44 - 08 Януари 2024
1483
Папата: Светът трябва да забрани сурогатното майчинство

Папа Франциск призова практиката на сурогатното майчинство да бъде забранена в целия свят. Новината обяви водещата информационна агенция в Италия ANSA.

Сурогатството е гореща тема в Италия. Партията "Братя на Италия" на премиера Джорджа Мелони представи законопроект за превръщането на сурогатното майчинство във "всеобщо престъпление". То и сега е незаконно в Италия, но е било използвано от много гей италианци, за да стават родители със сурогатни майки в чужбина.

„Пътят към мира изисква уважение към живота, към всеки човешки живот, като се започне от този на нероденото дете в утробата на майка му, което не може да бъде потиснато, нито да стане обект на комерсиализация“, каза Франциск по време на новогодишна аудиенция с членовете на дипломатическия корпус към Светия престол. 

„Смятам за достойна за съжаление практиката на т. нар. сурогатно майчинство, която сериозно уронва достойнството на жената и детето. В основата му е експлоатацията на ситуация на материална нужда на майката. Детето винаги е подарък и никога не е обект на договор“, смята главата на Римокатолическата църква.

Той изрази надежда международната общност да поеме ангажимент тази практика да бъде забранена повсеместно.

„Във всеки момент от своето съществуване човешкият живот трябва да бъде съхраняван и защитаван, като същевременно отбелязвам със съжаление упоритото разпространение на културата на смъртта, особено на Запад, която в името на престорената жалост изхвърля децата, възрастните и болните“, смята Франциск.