Папата заклейми тези, които смятат другите за "втора ръка"

"Нека не се мислим за превъзхождащи, нека не ставаме цинични и присмехулници", призова Светият отец

Новини
15:43 - 27 Октомври 2019
1235
Папата заклейми тези, които смятат другите за "втора ръка"

Папа Франциск се обърна към всички, на които смирението е чуждо с думите: "Тези, които претендират за превъзходство, са потисници и експлоататори. Нека не се мислим за превъзхождащи, нека не ставаме цинични и присмехулници." Папата заклейми хората, които възприемат другите като "втора ръка", презират традициите им, заличават историята им и узурпират тяхната собственост.  

Светият Отец призова днес да се спре "нанасянето на рани на нашите братя и на нашата сестра земя", като изрази съжаление при вида на "обезобразеното лице на Амазония", жертва на безмилостна експлоатация. 

Папата отправи посланията си по време на литургия за приключването на Синода на епископите, посветен на Амазония, съобщи БТА.

"Грешките от миналото не бяха достатъчни, за да се спре унищожаването на другите", заяви светият отец в проповедта си пред 184 епископи и кардинали от Амазония. На службата присъстваха и десетки мисионери и представители на амазонски народи.

"Видяхме това в обезобразеното лице на Амазония", допълни папа Франциск.

Тези хора, които претендират за превъзходство, се превръщат в потисници и експлоататори, каза още папа Франциск. Тези християни ходят на литургия в неделя, но се грижат само за собствените си интереси. Нека не се мислим за превъзхождащи, нека не ставаме цинични и присмехулници, призова светият отец.

Припомняйки скромния живот на индианските племена в Амазония, Франциск подчерта, че в очите на господ, "бедните са пазителите на вратите към небето".