Папата завършва азиатската си обиколка с визита в Сингапур

Свят
16:29 - 11 Септември 2024
674
Папата завършва азиатската си обиколка с визита в Сингапур

Папа Франциск пристигна в Сингапур в сряда следобед от Източен Тимор, където се очаква да се съсредоточи върху междурелигиозния диалог и да засили присъствието на Католическата църква в региона, предава "Ройтерс".

Папата е на последния етап от амбициозно 12-дневно пътуване из Югоизточна Азия и Океания, най-дългото пътуване в неговия понтификат. Престоят му от две нощи в града-държава, световен финансов център, ще включва реч пред политическите власти в страната, където папата може също така да обсъди въпроси като неравенството в богатството и изменението на климата.

Папа Франциск също ще отслужи литургия, която Ватиканът очаква да привлече около 55 000 души, включително католици, които пътуват от Хонконг за събитието.

В момента Ватикана предоговаря по спорна сделка с Китай относно назначаването на католически епископи в страната, която предстои да бъде подновена през октомври.

Сингапур, с население от 5,92 милиона души, има значителен брой будисти, като около 31% от населението се идентифицира с тази религия. В страната има около 210 000 католици, според данни от Ватикана. Освен това, в Сингапур съществуват и силни мюсюлмански, хиндуистки и даоистки общности.

Междурелигиозният диалог е централна тема на 11-годишния понтификат на Франциск и в Сингапур той ще бъде домакин на междурелигиозна среща с млади хора от различни религиозни традиции. 

Правителството на Сингапур казва, че покачването на морското равнище поради глобалното затопляне може да има големи последици за ниско разположената крайбрежна ивица и планира да похарчи 100 милиарда сингапурски долара (77 милиарда долара) през века по този въпрос.

Докато е в страната, папата ще проведе частни срещи с президента Тарман Шанмугаратнам, министър-председателя Лорънс Уонг и бившия премиер Лий Сиен Лонг.

Франциск е едва вторият папа, който посещава Сингапур, след кратък 5-часов престой от покойния Йоан Павел II през 1986 г. Страната наброява около 210 000 католици сред своите 5,92 милиона души, според данни на Ватикана.

Папата пристигна от Дили, столицата на Източен Тимор, където във вторник отслужи литургия с около 600 000 души от 1,3-милионното население на страната, което е една от най -големите избирателни активности като процент от населението на страна за литургия по време на папско посещение.

При кацане в Сингапур Франциск беше посрещнат от Едуин Тонг, министър на културата, общността и младежта, и получи цветя от местни ученици. Пред летището местните медии съобщават, че около 1000 католици са се молили и са развявали знамената на Сингапур и Ватикана.

Графикът на папата до края на сряда е лек, като е планирана само частна среща с общността на йезуитските свещеници в страната. Срещите с политическите лидери и литургията ще се състоят в четвъртък, преди той да се върне в Рим в петък.

12-дневната обиколка на Франциск също включва спирки в Индонезия и Папуа Нова Гвинея.