Парадокс: Българите не искат ГЕРБ и ПП на власт

Политика
11:53 - 24 Март 2023
3890
Парадокс: Българите не искат ГЕРБ и ПП на власт

Парадоксална картина оформят резултатите от социологическо проучване "Медиана", което показва нагласите 10 дни преди предсрочния парламентарен вот.  Данните не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза. Независимо от това коя формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат много сложна гатанка.

Изследването е проведено в периода 17-22 март с 978 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително. То е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства. Проучването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние.

Огромната маса избиратели не биха искали нито правителство, лидирано от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ, нито коалиционно между потенциално първите две политически сили. Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Друга новина от резултатите е очакваното прескачане на чертата за влизане в НС от страна на две партии, за които се смята, че са на ръба - "Български възход" и "Левицата". На въпроса "А ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?" 4.5% от решилите да участват вота са готови да дадат глас за партията на Стефан Янев, а 4.3% - за новото социалистическо формирование.

ИТН също запазва шансове с 3.4%.

Данните сочат, че към момента ГЕРБ-СДС води пред коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" с около 2%. ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

"Възраждане", към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели - нещо нехарактерно за тази партия.