Параолимпийка се евтанизира

Белгийката Марике Верворт не издържа на болката

Топ
08:48 - 24 Октомври 2019
5414
Параолимпийка се евтанизира

Параолимпийка Марике Верворт се евтанизира! Още преди две години тя обяви, че планира да прекрати живота си, тъй като вече не издържа на болката от дегенеративното ѝ гръбначно заболяване.

Освен златните отличия, Верворт от Белгия спечели сребърни медали на параолимпийските игри в Лондон в състезанията с инвалидни колички и още два медала в Рио де Жанейро по време на Параолимпийските игри през 2016 година.

Верворт живя с непрекъсната болка. Казвала е, че често ѝ се е случвало да спи само 10 минути нощем, единственото, което я поддържало бил спортът.

Тя казва: "Трудно е за тялото ми. При всяко движение изпитвам болка. За всяко състезание тренирам усилено. Обучението, ездата и състезанията са лекарство за мен".

Марике беше категоричен привърженик на правото на евтаназия, която е законна в Белгия: "Наистина се плаша, но евтаназията ми дава много спокойствие. Ако нямаше такъв закон, мисля, че вече щах да съм се самоубила. Смятам, че ще има по-малко самоубийства, когато всяка държава приеме евтаназията. Надявам се всички да разберат - това не е убийство".

За да е пълен кошмарът Върворт имаше и епилептични припадъци.

Лоялен лабрадор на име Дзен се "грижеше" за нея и я лаеше в моментите на гърч. Освен това ѝ помагаше с пренасянето на храна от магазина до вкъщи.

"Трябва да живеете всеки ден и да се наслаждавате на малките моменти. На всеки, утре може да се случи да катастрофира и да умре. Може утре да е за последно", споделя тя.