Париж е най-успешната ни олимпиада от Атина 2004 насам

Във френската столица спортистите ни взеха 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови отличния

Актуални новини
13:00 - 11 Август 2024
1740
Париж е най-успешната ни олимпиада от Атина 2004 насам

Седемте завоювани от България медала на XXXIII летни олимпийски игри в Париж 2024 са рекордни за страната ни в последните 20 години. Във френската столица спортистите ни взеха 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови отличния. За сравнение през 2004 година в Атина имахме 12 отличия (2-1-9). Тогава имаше и скандал, тъй като по всеобщо мнение Йордан Йовчев заслужаваше златния медал, но остана втори след представителя на домакините от Гърция. Държавата го награди като олимпийски шампион.

От началото на века пък най-много медали имаме на олимпиадата в Сидни през 2000 година. Тогава спортистите ни завоюваха 13 отличия. 5 бяха златни, едно от тях на Гълъбин Боевски, който в момента е в затвора в Португалия с присъда за наркотрафик, а преди това лежа и в бразилски затвор за подобно престъпление. Имахме и 6 сребърни и 2 бронзови отличия. .

През 2021 г., когато заради пандемията се състояха предвидените за 2020 г. игри в Токио, българските състезатели извоюваха с един бронзов медал по-малко спрямо сега (3-1-2). Тогава Ивет Горанова грабна златото в специално създадената за игрите в Япония категория карате. Преди това Токио пък нямахме златен медал от игрите през 2008 г. В Лондон през 2012 г. имахме 2 сребърни отличия и 1 бронз. В Рио де Жанейро единственото сребро донесе Мирела Демирева, имахме и 2 бронзови медала. 

На настоящите игри за пръв път от тези в Лондон мъж донесе медал. При това и трите златни. Завоюваха ги борците Семен Новиков и Магомед Рамазанов и щангистът Карлос Насар. Другите ни четири отличия бяха поделени поравно между жените и мъжете - със сребро се окичи гимнастичката Боряна Калейн, а бронз заслужиха таекуондистката Кимия Ализаде, щангистът Божидар Андреев и боксьорът Хавиер Ибанес.

Това беше 22-рото участие на България в летните олимпийски игри и 18-ото поредно със спечелени отличия. Общо медалите си са 231.  57 пъти наши спортисти за грабвали златото, 89 пъти са били втори, а още 85 пъти са били на почетната стълбичка.