Париж може да се обезлюди през следващите десетилетия

Гъстото строителство покачва температурите до непоносимост

Новини
15:00 - 17 Декември 2023
6063
Париж може да се обезлюди през следващите десетилетия

Париж може да стане необитаем в следващите десетилетия, предупреждава доклад на Световната метеорологична организация. Френската столица е известна със своята архитектура, но гъстото строителство и цинковите покриви буквално поглъщат топлината през лятото. Жегата е факт и въпросът е не дали, а кога в Париж градусите ще скочат до 50.

За да избегне страшния сценарий, кметството на града предприе план за действие и организира кризисно обучение, за да тества реакциите на своите граждани при екстремно горещо време. В ролевата игра участие взеха 150 души. Ученици замениха класните стаи с прохладен подземен паркинг, а пожарникари трябваше да спасяват деца, заклещени в тунел. Париж създаде и градска гора.

Морският лед в Антарктида достигна най-ниския си зимен максимум, а климатолози определят 2023 г. като най-топлата в историята. Швейцарските ледници също са загубили около 10% от обема си през последните две години. Горските пожари в Канада изпепелиха около 5% от общата им площ за страната. Учените прогнозират, че следващата година ще е дори още по-топла.

Кметът на френската столица Ан Идалго се стреми да намали броя на автомобилите като увеличи таксите за паркиране и ограничи употребата на дизелови коли.