Париж отваря център за изолация

Инициативата ще бъде разпространена и до други части на Франция

Новини
15:53 - 19 Март 2020
3202
Париж отваря център за изолация

Френското министерство за жилищата ще отвори два центъра за изолация в Париж, които ще осигуряват място за карантина за хората, които нямат жилища.

Всеки от двата центъра ще разполага със 150 легла за хора без жилище, които са заразени с коронавируса, но нямат нужда от хоспитализация.

Инициативата ще бъде разпространена и до други части на Франция, като властите планират да отворят по един такъв център във всеки регион на страната и по няколко в по-многолюдните департаменти.

Общо 80 такива центъра с общо 2875 легла трябва да бъдат открити в страната, ако планът се осъществи.

"Достъпът до центровете ще бъде базиран на медицински съвети", казаха от министерството. Освен това в Тулуза се очаква да бъде открит такъв център с 50 места в следващите дни, а в региона на Окситания ще има още един до края на седмицата.

От началото на епидемията от коронавируса правителството предприе сериозни мерки за самоизолация, предназначени за предотвратяване на разпространението на COVID-19, но така много благотворителни организации трябваше да прекратят дейността си. Това включва обществени кухни и приюти за бездомници, които са преустановили дейността си временно, заради липсата на персонал и доброволци, които са били принудени да останат по домовете си.

Освен това малкото останали дейци на тези организации не разполагат със защитни маски.

Според последните данни около 157 хил. души във Франция живеят в домове за бездомници.

Френските власти все пак обявиха, че те ще могат да останат отворени и няма да бъдат включени в мерките за карантина.