Париж ще поръча 2000 дрона камикадзе , част от които ще бъдат дадени на Украйна

Безпилотните самолети камикадзе са ключови за осъществяването на операции

Украйна
09:06 - 01 Март 2024
1164
Париж ще поръча 2000 дрона камикадзе, част от които ще бъдат дадени на Украйна

Френското министерство на въоръжените сили ще поръча в близките седмици 2000 дистанционно управляеми боеприпаса френско производство, като първите 100 от тях ще бъдат доставени на Украйна до лятото, съобщи вчера френският министър на отбраната Себастиен Льокорню.

"Взех решение да поръчам 2000 дистанционно управляеми боеприпаса както за нуждите на френската армия, така и за Украйна", заяви министърът при посещение в завода на производителя на дронове "Дьолер" (Delair) в Лабеж, в предградията на Тулуза.

Безпилотните самолети камикадзе са ключови за осъществяването на операции" и ще могат да допълват оръдията "Сезар", каза Льокорню.

Същевременно вчера френският президент Еманюел Макрон заяви, че всяка от думите му за Украйна е била премерена и тежи на мястото си. Държавният глава говори на церемонията по откриването на Олимпийското село за Летните олимпийски игри в Париж.

Макрон намекна в понеделник за потенциално изпращане на западни войски в Украйна, което породи вълна от изявления от страна на съюзници от НАТО, че няма да изпращат свои военнослужещи в тази страна и което породи остра реакция от страна на руския президент Владимир Путин.

"Това са достатъчно трудни теми. Всяка от думите, които произнасям в тази област, е обмислена, премерена и тежи на мястото си", каза Макрон. Той обаче отказа да прави какъвто и да било "геополитическо коментар", защото по думите му "това не е правилното място" и "спортът трябва да спомага обединението и помирението".