Париж ще забрани тротинетките?

Ако катастрофите не намалеят, превозното средство ще бъде забранено

ЕС
17:20 - 25 Октомври 2022
2216
Париж ще забрани тротинетките?

Здравните заведения в Париж алармират за все повече инциденти с електрически тротинетки, пише френският „Актю Пари“. Ако катастрофите не намалеят, превозното средство ще бъде забранено, заканват се от общината.

Парижките власти заплашват да не подновят договорите за 2023 година с фирмите обслужващи тротинетки със свободен достъп за обществено ползване. Те могат да бъдат принудени да изтеглят превозните средства в срок от един месец, ако не се ограничат катастрофите.

Превозното средство във френската столица нашумя преди 2 години, като в момента близо 15 хиляди тротинетки се обслужват от три фирми. Скоростта, която развиват, е до 25 км/ч, което е с 10 км/ч по-висока скорост от колело.

Поради тази причина инцидентите с тях също са повече. Всеки ден влиза по един нов пациент в спешното след падане или катастрофа с тротинетка, сигнализират от здравните центрове.

Травмите най-често са счупвания на крайниците, фрактури на черепа, наранявания на главата, челюстта и лицето. Има и по-мрачна статистика – за изминалата година са регистрирани 22 смъртни случая във Франция след инциденти.

Отговорът на фирмите също не закъсня. Те гарантират, че в Париж 99,99% от пътуванията преминават без проблем, като само 0,01% приключват с инцидент, а 87% от тях не стигат до лекарска намеса.