Париж закри Игрите с много класа и Том Круз на мотор (СНИМКИ и ВИДЕО)

С ново и съвсем различно шоу френската столица предаде щафетата към Лос Анджелис 2028

Шоу
08:00 - 12 Август 2024
3239
Париж закри Игрите с много класа и Том Круз на мотор (СНИМКИ и ВИДЕО)

Френската столица Париж сложи край на 33-тите летни Олимпийски игри с грандиозна церемонията, която за мнозина с право би се харесала повече от тази на откриването.

Емоционален и забавен парад на нациите, перфектна сценична хореография и холивудско предаване на щафетата към Лос Анджелис 2028 бяха част от акцентите на шоуто на "Стад дьо Франс".

То бе някак меланхолично, изразяващо перфектно олимпийския дух и без излишна помпозност. Съвсем различно от това, което видяхме на 26 юли. Отдаде се почит на велики олимпийски фигури, а за финал холивудската звезда Том Крус пренесе олимпийското знаме към Ел Ей.

Церемонията започна с красиво изпълнение на френски шансон от певицата Захо де Сагазан. След това четирикратният олимпийски шампион в плуването Леон Маршан, облечен официално, взе олимпийския огън от градините "Тюйлери", за да го занесе на препълнения "Стад дьо Франс".

Събитията се пренесоха на стадиона, където бяха представени президента на Франция Еманюел Макрон и този на МОК Томас Бах, отново гледащи церемонията заедно.

Последва романтично и много различно изпълнение на Марсилезата от симфоничен оркестър и издигане на френския флаг.

Без много забавяне започнаха да излизат знаменосците на различните държави, като Боряна Калейн и Семен Новиков държаха българския флаг. След знаменосците на стадиона излязоха и останалите спортисти, повечето от които са участвали в последните дни от Игрите.

След излизането на всички делегации става време за купон, като се започна с няколко френски шансона, включително непреходната "Les Champs-Elysées". Последваха популярни парчета като "Freed from desire" на Gala и "We Are The Champions" на Queen. Излишно е да се споменава, че тези парчета взривиха не само хората по трибуните, но и спортистите.

Последва много емоционална церемония, в която беше показана признателността към доброволците на Игрите.

Шоуто, което предстоеше на притъмнения стадион, беше невероятно. Стотици танцьори пресъздадоха митична връзка между миналото и бъдещето на олимпийската идея по Пиер дьо Кубертен. В даден момент оперният певец Бенжамен Берхайм запя под акомпанимента на Ален Роше, който свиреше на вертикално пиано. Епизодът завърши с издигането на петте олимпийски кръга във въздуха.

Последва и комерсиалната музикална част, като първите изпълнители бяха популярната френска рок група "Феникс", певицата Анжел и Езра Майкъл Кьониг.

Дойде време президентът на Париж 2024 Тони Естанге да изнесе реч:

"От 23 юни 2015 година ние се готвим за тези Игри. Имахме всякакви сценарии, но не бяхме готови за това, което изживяхме заедно. Видяхме парад на спортистите по Сена, видяхме Селин Дион да пие химна на любовта от балкона на Айфеловата кула и когато олимпийският огън пламна, всичко започна. Дойдоха първите медали и вълната, която се надигна след това, беше неочаквана. Страхотни състезания, които отиват в историята на Олимпийските игри. Получихме страст, искахме да бъдем вдъхновени и получихме Леон Маршан. Радвахме се на Игри, които светът не беше виждал преди. На всичко отгоре имахме сърф в Хаити. В тези 19 дни Париж отново се превърна в място за парти.

Всеки показа на какво е способен, а милионите зрители превърнаха арената в гръмогласно зрелище. Всеки медал беше повод за национална гордост. Благодаря на всички, които работиха неуморно. За 19 дни ние от една нация, която е известна като такава на мрънкачи, се превърнахме в хора, които подкрепят всички спортисти. Аз съм горд да бъда французин. Видяхме най-хубавото лице на Франция.

Отчетохме толкова много световни и олимпийски рекорди. Рекорди за най-голяма посещаемост, най-голям рейтинг, рекордно регистрирани децибели и най-много предложения за брак."

Ето какво каза президентът на МОК Томас Бах:

"Вие дойдохте от 206 национални олимпийски комитети плюс отбора на бежанците. Направихте градът на светлините да заблести по-ярко от всякога. Вашето представяне беше невероятно. Състезавахте се без страх и развълнувахте хората по света. Показахте на какво величие са способни човешките същества. Живяхте в мир заедно под покрива на олимпийското село. Дори и ако държавите ви са в конфликт, вие създадохте култура на мир. Благодаря ви, че ни накарахте да мечтаем и да вярваме в по-добрия свят. Призовавам всеки, който споделя олимпийския дух, да живее всеки ден по този начин."

Двамата бяха придружени от шест велико олимпийци, представящи различните континенти - бежанката Синди Нгамба, спечелила бронз, борецът Михаин Лопес (куба), плувкинята Кайли Маккеон (Австралия), бегачът Елиуд Кипчоге (Кения), джудистът Теди Ринер (Франция), състезателката по тенис на маса Сун Йингша (Китай).

В края на церемонията кметицата на Париж Ан Идалго връчи олимпийския флаг на тази на Лос Анджелис Карън Бас, като тук участва и американската гимнастичка Симон Байлс. Певицата H.E.R. изпълни националния химн на Щатите.

Дойде и времето за голямата изненада на организаторите, след като холивудският актьор Том Круз скочи от покрива на стадиона и зарадва спортистите. Звездата от Топ Гън взе знамето от Байлс и го отнесе към Лос Анджелис на мотоциклет под фона на музиката на Red Hot Chilli Peppers, които пък засвириха от Калифорния. След тях дойде и времето на рапърът Снуп Дог.

Все пак церемонията приключи на "Стад дьо Франс", където новата френска звезда в плуването Маршан донесе олимпийския огън, където с другите шестима олимпийци и Томас Бах го угасиха.