Парижката полиция забрани протестите пред Елисейския дворец и парламента (СНИМКИ)

Милиони французи въстанаха срещу пенсионната реформа на президента Макрон

Свят
21:43 - 18 Март 2023
3311
Парижката полиция забрани протестите пред Елисейския дворец и парламента (СНИМКИ)

Парижката полиция забрани днес митингите срещу пенсионната реформа на площад "Конкорд", най-големия в града, и на "Шанз Елизе" след инциденти по време на две вечерни демонстрации, предаде Франс прес. Тези места се намират близо до сградата на парламента и до президентския Елисейски дворец.

"Поради сериозни рискове за нарушения на обществения ред и сигурност (. . .) се забраняват всякакви публични събирания на площад "Конкорд" и в околностите му, както и в района на булевард "Шанз Елизе", посочи пред АФП полицейската префектура.

Лицата, които направят опит да се съберат там, ще бъдат системно отстранявани от силите на реда и може да им бъдат съставени протоколи, предупредиха органите на реда.

Противопоставянето срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон, предвиждаща вдигане на възрастта за пенсия от 62 на 64 години, взе по-радикален обрат с усилията на млади активисти, откакто правителството реши в четвъртък силово да прокара този текст. Същия ден и вчера хиляди хора се събраха на площад "Конкорд". Снощи демонстрантите запалиха огън. 

С падането на нощта напрежението нарасна и полицията тръгна срещу тълпата. Стотици хора посрещнаха полицаите, хвърляйки бутилки и фойерверки. Те отвърнаха със сълзотворен газ в опит да опразнят площада.

Според полицията са били задържани 61 души. Предния ден задържаните бяха 258, а участниците в протеста – 10 000, допълва АФП.