Парламентът даде на партиите достъп до кода на машините за вота

Депутатите отхвърлиха предложението за видеозапис на изборния ден

Политика
21:21 - 01 Декември 2022
3178
Парламентът даде на партиите достъп до кода на машините за вота

Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори. Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори пред наблюдатели и представители на партиите и коалициите.

"ЦИК не може да налага и ограничение на лица на база на образователни критерии", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Всеки, който иска да има достъп до изходния код, за да няма съмнения", каза Божидар Божанов от ДБ.

Отхвърлено беше предложението на "Възраждане" за видеозапис на изборния ден.

"Предлагаме въвеждане на видеозаснемане при спазване на тайната на вота, след края на изборния ден да се заснема и отброяване на изборните резултати. При необходимост да му бъде направен оглед. Предлагаме не видеонаблюдение на живо, а само видеозаснемане", каза Петър Петров от "Възраждане".

"Непрекъснато обиждаме хората, които броят нашите гласове и ги наричаме престъпници. Може ли да им кажете едно извинявайте", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Аз не искам да казвам, че членовете на СИК са корумпирани. Но заради управлението на ГЕРБ тези хора са с мизерен статус и са податливи на един 50 или 100 лева, които им се хвърлят от купувачите на гласове. Това искаме да предотвратим, а не хвърляме вината върху хората", каза Петър Петров от "Възраждане".

"Има недоверие към хората в СИК. Има и застъпници, и наблюдатели, които също участват в целия ден. Ако се съмняваме, че това са хора, които се поддават на изкушения, и без това трудно намираме такива хора. За да намалим това недоверие и да съкратим намесата на хората, предлагахме сканиращите устройства", каза Рамадан Аталай от ДПС.

"Ние нямаме недоверие не към СИК, а към купувачите на гласове", отговори Петър Петров.

"Може би вашите машини са страхотни. Никой не знае. Вие не приехте нашето предложение за временна комисия. Надявам се да не сте капарирали машините и да загубите капарото", каза Настимир Ананиев от ПП.

"Искам да поздравя ГЕРБ, БСП, че отменихте предложението да въведете изцяло хартиено гласуване. За машините за броене трябва да се обсъдят редица практики. Една е индийската нишка. Гледаме "Ютюб" на ГЕРБ как се правят избори. Преди да върнем хартиена бюлетина на 100%, трябва да видим как да се избягват такива грешки.

Ние ще подкрепим видеонаблюдението. Що се отнася до членовете на СИК - има такива, които не са напълно в задълженията, които трябва да изпълняват. Тези хора трябва да бъдат заплатени нормално", каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

Депутате приеха за отпечатването на бюлетина от машинното гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити, които са различни за всеки избор.