Парламентът гласува санитарното извънредно положение в петък

Коалиционният съвет обсъжда във вторник икономическите мерки

Политика
18:07 - 04 Май 2020
5000
Парламентът гласува санитарното извънредно положение в петък

Парламентът ще се събере най-вероятно в петък на извънредно заседание, за да обсъди в пленарна зала новия закон с мерките, които да важат и след извънредното положение. Премиерът Бойко Борисов определи бъдещата ситуация като „санитарно“ извънредно положение.

Преди това в четвъртък законът трябва да мине през ресорните комисии, по всяка вероятност през правна, въпреки че става въпрос за изменения в закона за здравето и мерки, наложени със заповеди на здравния министър.

За целта МС ще  внесе новия закон още във вторник, тъй като в сряда е 6 май и официално е почивен ден.

Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че до дни ще е готов проектозакон, който да замени този за извънредното положение, така че част от мерките да важат и след неговото отпадане на 13 май. Той само обясни, че „извънредното положение“ ще бъде заменено със „санитарно извънредно“, тъй като тази дума създавала стрес сред хората в обществото. Днес се очаква МС да го одобори.

Наред с това във вторник се очаква да има заседание на коалиционня съвет където партьорите в управлението – ГЕРБ и Обединени патриоти трябва да да объсдят всички икономически мерки, които предлагат от НФСБ и ВМРО – ваучери за почивки, намаляване на ставки и ДДС за туризма, субсиди за чартърите, намаляване на концесионални такси, както и евентуалното изменение на мярката 60/40 за някои сектори.