Парламентът гледа извънредно помощта за Украйна

Габровски още днес да върне мандата, призова Георги Свиленски

Свят
09:56 - 09 Декември 2022
2247
Парламентът гледа извънредно помощта за Украйна

Със скандал започна работа парламента днес. Причината бе включването като първа точка на проекта за решение за помощ за Украйна, каквото предложение направи председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ. Като втора точка пък бе включена ратификацията на споразумението между военните министерства на България и Украйна за въоръжение, техника и боеприпаси.

Двете точки ще се гледат на закрито заседание, след като само 46 депутати от БСП и "Възраждане" гласуваха против, а повече от 150 души от останалите групи я подкрепиха.

"Кое е спешността да вкарате в пленарна зала именно даване на оръжие на Украйна, това ли е най-важния въпрос св момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка? Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не като Народно събрание", ядоса се зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов. И посочи, че за Шенген имаме огромен проблем.

"Дори 24 часа не може да работите за страната си, а изпълнявате определени поръчки. Тази спешност не е необходима, да го направим другата седмица, да се разгледа на закрито заседание. Не и силово днес да използвате правилника. Моля ви, колеги, нека това да се кара по нормален ред, не оръжието е най-важно за страната ни", настоя депутатът.

Същата теза защити съпартиецът му Георги Свиленски. Започвате деня с ботуши няма смисъл да наритвате НС от сутринта, без да дадете възможност да се обсъди дневния ред, ядоса се той, че решението влиза в зала, без да е обсъдено в председателския съвет. И настоя за почивка и среща на ръководствата на групи, на която това да се обсъди.

След което поиска 30 мин почивка, но Желязков заяви, е са в режим на гласуване, а депутати от БСП наскачаха през трибуната на НС. Помощта за Украйна мина като първа точка с гласуване, а Иван Иванов от БСП призова депутатите да се осъзнаят.

"Това е абсурд, вкарвате точка против правилата и против правилника, в момент, в който ни е отказано да сме част от Шенген. И искате да ни вкарате във военен конфликт. Прилича на 13 декември 1944 г. Моля, по време на почивката размислете и оттеглете точката. Не може така лековато да се отнасяте с най-важното нещо. Става живот за живот и смърт, за война", продължи с възмущението си Борислав Гуцанов.

А Свиленски предложи Законът за училищното и предучилищното образование, който е по-важен от военната помощ да стане точка първа. А Желязков му посочи, че тази точка я няма в дневния ред, на което Свиленски посочи, че е шеста в този на седмичната програма. Предложението не мина. Иван Ченчев от БСП също предложи разместване на точките, но и то не срещна подкрепа от депутатите. Тъй като има десетки по-важни точки в дневния ред, аз искам да предложа т. 9 да стане точка номер едно - Закона за водите на "Възраждане", направи поредно предложение за разместване Георги Гьоков.

Половината депутати на "Възраждане" напуснаха пленарната зала и в нея останаха само 9 техни представители.

А от БСП започнаха да се изреждат с предложения за различни точки от седмичната програма да станат първа за днес. Всички опити бяха неуспешни.

"От Коалицията на войната казахте, че тези закони не ви интересуват - възобновями източници на енергия, безплатни учебници, а да ни вкарате във война. Нека видят българските граждани лицемерието ви. Никой не е обещавал война - обещавахте ниски цени, високи доходи, Плана за възстановяване, в рамките на 15 мин всичко това се срути, казахте, че не ви е важно, а по-важно е да пратите самолети с оръжие в Украйна", атакува Свиленски в поредната си процедура.

"Габровски още днес трябва да върне мандата и да каже: аз имам едно единствено условие да пратим оръжие за Украйна, това обединява 160 народни представители", заяде се той с кандидата на ГЕРБ за премиер. И предложи изслушването на Иван Шишков да стане точка първа.

"Говорите ли за чувалите за трупове, които ще изпратим. Ще се запишете ли доброволци бе колеги?, остър бе бившият земеделски министър Иван Иванов. Той пък се опита да вкара изслушването на шефа на НЕЛК като първа точка.

А Христо Иванов смъмри председателстващия Желязков, че оставя от трибуната да се плашат българите и се използва антиевропейска риторика. Това е абсолютно безотговорно. С "Възраждане" искате да се представите за Коалиция на мира. На руския мир", заяви съпредседателят на ДБ по адрес на поведението на БСП.

Според Иван Ченчев 2/3 от българите не искат да се изпраща оръжие в Украйна. И предложи да чуят главнокомандващия на българската армия да се произнесе за такова важно решение. Не може 5 за 4 да го гледаме и през процедурни хватки да се чудим какво да правим. Поканете президента Румен Радев, настоя той.

Всичко обаче приключи след като Желязков прикани депутатите да изключат мобилните си устройства, за да започне закритото заседание, свързани с военната помощ за Украйна.