Парламентът махна монопола на „Лукойл“ върху складовете за петрол

Запасите от нефт и нефтопродукти, съхранявани в други страни, ще са до 50%

Новини
14:47 - 25 Януари 2024
2329
Парламентът махна монопола на „Лукойл“ върху складовете за петрол

Парламентът окончателно отмени клаузата, даваща на бургаската рафинерия "Лукойл" 100% монопол при съхранението на нефт в България.

Промените бяха гласувани анблок със 117 гласа „за“, „против“ – двама и 48 – „въздържал се“, уточни БТА.

Според приетите текстове икономически оператори и/или съхранители, които имат възможност да предоставят нефт и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за съхраняване на запаси за извънредни ситуации на територията на други държави членки на Европейския съюз прилагат това право до 50 на сто от индивидуално определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт.

Всяко конкретно делегиране се допуска по искане на задълженото лице след предварително разрешение от компетентните органи на другата държава членка на Европейския съюз, на чиято територия ще се съхраняват запасите, и последващо разрешение от агенцията, гласят приетите разпоредби.

В хода на разискванията Драгомир Стойнев от „БСП за България“ коментира, че с приетите текстове се връща предишното положение. Вие, в този парламент, не знаете какво правите. Най-добре е, просто в енергетиката не предлагайте абсолютно нищо, настоя депутатът. Колегата му Румен Гечев добави, че

с промените само се внася хаос в запасите от нефт и нефтени продукти.

Той коментира, че още при първото четене на законопроекта е предупредил, че не може и 50% съхранение да се постигне след три месеца. Тези антируски закони нанасят щети на България, настоя Гечев и попита кой е автор на тези предложения, за да му искат оставката.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отговори, че това предложение е дошло от Министерство на финансите. Лицето, което търсите и на което искате оставка, би трябвало да бъде Асен Василев, добави той.

На първо четене парламентът прие да отпадне задължението икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти в страната.