Парламентът на Гърция избира днес председател

ЕС
11:16 - 04 Юли 2023
878
Парламентът на Гърция избира днес председател

Депутатите от гръцкия парламент ще се съберат днес, за да изберат председател и президиум въз основа на предложенията на парламентарните групи и парламентарния правилник.

Първият заместник-председател на предишния парламент Никитас Какламанис ще председателства началото на заседанието и ще обяви кандидатите, предложени от парламентарните групи, а изборът ще се проведе с поименно гласуване, съобщи АМНА.

Управляващата "Нова демокрация" предложи председателя на предишния парламент Константинос Тасулас. На първия тур спечелилият кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от най-малко 151 гласа. В противен случай се провежда втори тур, на който ще бъде избран кандидатът с най-голям брой гласове.

След като обяви резултата, Какламанис ще покани новия председател на парламента да излезе на трибуната, да поеме ръководството на заседанието и да произнесе реч. След това парламентът ще направи кратка почивка, преди да се върне за избор на членове на президиума. Всеки кандидат трябва да получи най-малко 70 гласа, за да бъде избран.

Следващият етап е в събота, когато премиерът Кириакос Мицотакис ще поиска вот на доверие за новото правителство. Тридневните дебати по политическата декларация на новото правителство ще започнат в четвъртък, 6 юли, и ще приключат с гласуването на 8 юли.

Мицотакис ще започне дебата, следван от членовете на новото правителство, председателите на парламентарните групи, парламентарните говорители и депутатите от всички партии. Дебатът ще завърши с поименно гласуване, което ще се проведе най-късно в полунощ на третия ден от дебата и се провежда с абсолютно мнозинство от присъстващите депутати, което не може да бъде по-малко от две пети (120 депутати) от пленарната зала.