Парламентът на Грузия гласува и на второ четене законопроектите против ЛГБТ пропаганда

Забраниха регистриране на бракове освен между мъж и жена, както и осиновяване на деца от еднополови двойки

Новини
10:04 - 05 Септември 2024
932
Парламентът на Грузия гласува и на второ четене законопроектите против ЛГБТ пропаганда

Парламентът на Грузия подкрепи на второ четене пакет от законопроекти за забрана на ЛГБТ пропагандата. "За" въвеждането им гласуваха 81 депутати, докато опозицията напълно бойкотира вота, предаде ТАСС, цитирано от Фокус.

Мамука Мдинарадзе, лидер на парламентарното мнозинство, подчерта, че борбата срещу ЛГБТ пропагандата е национална задача с екзистенциален характер, засягаща въпроси на държавността и дори запазването на грузинския език. Според него, ако не се вземат мерки, след две-три поколения "тази пропаганда може да доведе до сериозни промени в обществото и да застраши националната идентичност".

Законопроектите, предложени от управляващата партия "Грузинска мечта", включват

забрана за регистриране на бракове освен между мъж и жена,

както и забрана за осиновяване на деца от еднополови двойки. Освен това, всяка информация, която може да се тълкува като насърчаване на еднополови връзки, кръвосмешение или смяна на пола в училища, медии и рекламни материали, ще бъде забранена.

Законопроектите, приети по-рано на първо четене, предизвикаха широк обществен отзвук и увеличиха напрежението в отношенията между Грузия и нейните западни партньори.