Парламентът на Полша поиска съдебна реформа

ЕС
11:20 - 21 Декември 2023
1198
Парламентът на Полша поиска съдебна реформа

Парламентът на Полша одобри резолюция, настояваща за промени в Националния съдебен съвет (НСС), съобщава "Ройтерс".

Новото правителство се опитва да отмени реформите на предишния кабинет, който според критиците е политизирал съдилищата.

След като Европейският съюз замрази милиарди евросредства, предназначени за Полша, поради загриженост за върховенството на закона в страната, новото коалиционно проевропейско правителство определи за свой приоритет отмяната на реформите.

В днешната резолюция се посочва, че няколко резолюции, които са част от преразглеждането на съдебната система от националистическата партия "Право и справедливост", са противоконституционни и се призовава незаконно назначените членове на НСС да подадат оставка.

"Резолюцията има символично значение, което показва, че ние просто имаме конституционен проблем с един от органите, който има много важна функция", заяви министърът на правосъдието Адам Боднар пред парламента.

Решението беше прието с 239 гласа "за" срещу 169 "против".

Президентът Анджей Дуда, съюзник на ПиС, многократно е изразявал подкрепата си за съдебните реформи на бившите управляващи, които според критици и европейски институции нарушават върховенството на закона. Тази подкрепа означава, че новото правителство може да се сблъска с препятствия в опитите си да ги отмени.

След приемането на резолюцията НСС заяви, че документът "подкопава доверието в конституционните органи, разклаща правния ред и инициира конфликт с белезите на конституционна криза".

Вчера новият парламент прие резолюция за възстановяване на безпристрастността на обществените медии, след което свали обществен новинарски канал от ефир и уволни ръководители на държавни медии.