Парламентът на Румъния одобри предоставянето на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" на Украйна

Актуални новини
18:12 - 03 Септември 2024
719
Парламентът на Румъния одобри предоставянето на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" на Украйна

Долната камара на парламента на Румъния одобри по-рано днес предоставянето на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" (Patriot) на Украйна, предаде Ройтерс.

Това е един от четирите комплекса, които Букурещ получи през последните години по договор на стойност 4 милиарда долара. Румъния реши да дари една от двете си оперативни системи Patriot - една от петте такива системи и други стратегически единици за противовъздушна отбрана, обещани от държавите от НАТО на Киев - при условие, че съюзниците я заменят с друга система Patriot на по-късна дата.

Одобреният от парламента проектозакон гласи, че заместващата система Patriot от Съединените щати не трябва да струва повече, отколкото Румъния първоначално е платила за една таква система, и че разходите ще бъдат покрити от "невъзвръщаеми чуждестранни източници".

Румъния, членка на НАТО от 2004 г., има граница от 650 км с Украйна и фрагменти от руски безпилотни самолети многократно попадат на нейна територия, докато Москва атакува украински пристанища непосредствено до река Дунав, напомня агенцията.

Правителството на страната изпрати закона в парламента за одобрение в понеделник.

 
След като президентът Клаус Йоханис подпише законопроекта, правителството ще издаде заповед за продължаване на процеса по дарението на "Пейтриът" на Украйна.

Междувременно източник на Ройтерс посочи, че Германия възнамерява да дари на Киев още 6 системи противовъздушна отбрана IRIS-T. Системите ще бъдат от модификацията SLM, която е със среден обсег на действие - до 40 километра.