Парламентът на Виетнам гласува оставката на президента

Свят
11:17 - 21 Март 2024
858
Парламентът на Виетнам гласува оставката на президента

Виетнамският парламент одобри оставката на президента Во Ван Тхъонг, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс. Той е поредният висш служител, който се оттегля сред засилени мерки срещу корупцията от страна на управляващата Комунистическа партия.

Петдесет и три годишният Тхъонг е вторият виетнамски президент, подал оставка само за година. Всички промени в ръководството на страната напоследък са свързани с мащабна кампания за борба с корупцията.

Държавните медии не съобщават кой ще замени Тхъонг на поста, но съгласно конституцията това временен президент би трябвало да стане вицепрезидентката Во Тхи Ан Суан.

От Националното събрание засега не са потвърдили информацията.

Във Виетнам президентът има основно церемониални функции, но е един от четиримата висши политици в южноазиатската държава.

Гласуването в парламента е до голяма степен процедурна стъпка, след като Централният комитет на партията вчера прие оставката на Тхъонг, отстранявайки го от Политбюро - висшият орган за вземане на решения - и от поста му на председател на Съвета за национална отбрана и сигурност.

ЦК обяви, че Тхъонг е нарушил партийните правила, допълвайки, че тези „слабости са повлияли негативно на общественото мнение, накърнявайки доброто име на партията, държавата и на самия него”, без да уточнява какви точно са грешките му, предава БТА.

Суан, една от малкото жени на ръководни позиции във виетнамската политика, ще встъпи в ролята на президент за втори път за малко повече от година.

Тя запълни празнотата за период от шест седмици след оттеглянето на Нгуен Суан Фук миналата година, който подаде оставка като президент заради „нарушения и неправомерни действия“ от служители под негов контрол.

Тхъонг беше смятан за близък до застаряващия генерален секретар Нгуен Фу Чонг, най-влиятелната фигура във Виетнам и архитект на кампанията за борба с корупцията, която се засили наскоро в на фона на няколко нашумели случаи на измами и подкупи, включващи висши служители и корпоративни ръководители.