Парламентът нареди на Здравното министерство да побърза с детската болница

Политика
15:47 - 14 Февруари 2024
1793
Парламентът нареди на Здравното министерство да побърза с детската болница

Парламентът нареди на Здравното министерство да побърза с детската болница 

Парламентът разпореди на здравното министерство да ускори изграждането на детска болница, а министърът на здравеопазването да се отчита всеки месец за напредъка по проекта. Това стана с решение на Народното събрание за необходимите действия за изграждане, оборудване, пускане в експлоатация и кадрово обезпечаване на лечебното заведение.

Министър Хинков трябва да внесе план за ускорено изграждане на болницата до 30 дни. Ще бъде създадена и специализирана интернет страница, на която ще се публикува цялата информация, свързана с изграждането на болницата.

Вносители на проекторешението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Костадин Ангелов, Джевдет Чакъров, Васил Пандов и Александър Симидчиев. Според тях усилията на всички държавни органи следва да бъдат насочени към своевременното изграждане на болницата.

Темата предизвика спор в пленарната зала, съобщава БНР. От опозицията обвиниха управляващите, че това решение нарушава Конституцията, защото вменява на НС функции на изпълнителната власт.

От ГЕРБ предложиха Министерството на здравеопазването да промени наредбата за специализации, за да се гарантира кадровото обезпечаване на болницата.

Най-оптимистичният срок за бъдещата детска болница е четири години, тоест до 2028 г., констатира преди месец председателят на здравната комисия Костадин Ангелов именно по повод на приетото днес решение от НС.

Тогава Ангелов изтъкна и аргументите, че изграждането се бави. "Имаме усещането, че нещата се случват много мудно и с това решение искаме да дадем ясен знак, че имаме възможност за постигане на надинституционална подкрепа - да ангажираме цялото правителство да работи в посока изграждане на детската болница", обясни депутатът от ГЕРБ мотива на инициаторите депутати.

Една оставка властта вече взе миналата есен именно заради забавянето на строежа на болницата. През септември здравният министър Христо Хинков уволни директорката на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" проф. Елена Пенева с аргумента за "неудовлетвореност от отчетността на свършената работа".