Парламентът отбеляза 143 години от Учредителното събрание

Да следваме завета на предците ни, апелира Никола Минчев към колегите си

Политика
11:42 - 10 Февруари 2022
1344
Парламентът отбеляза 143 години от Учредителното събрание

Учредителният акт, приет от народните представители през 1879 г., е акт на смелост и модернизация. Това заяви в началото на пленарното заседание на 10 февруари 2022 г. председателят на парламента Никола Минчев по повод 143-ата годишнина от първото заседание на Учредителното събрание.

На този ден, преди 143 години, е проведеното учредителното събрание на първото Народно събрание на новата ни, свободна Трета българска държава, припомни Никола Минчев. Той подчерта, че тази дата е специална за нашето Отечество, защото отбелязва началото на няколко ключови процеса.

След Руско-турската война от 1878 година българите получават отговор на мечтата си за свободна и модерна държава, отбеляза председателят на Народното събрание. Той посочи, че създаването на парламент е равно на революция за времето си, време, в което хората на европейския континент са преди всичко поданици, и в някои случаи – граждани. Днес свободата да бъдем независими и с равни права приемаме за даденост – за времето си учредителният акт е акт на смелост и модернизация, заяви Никола Минчев.

Председателят на Народното събрание подчерта, че представителите на българския народ в Учредителното народно събрание проявяват далновидност, поставят националния интерес над всичко и заедно начертават успешния път на България с работата си по създаването на Конституцията на новото Българско княжество.

Като си спомняме за този миг, нека всички ние, народните представители от 47-ото Народно събрание, да бъдем на висотата на очакванията на българските граждани, да следваме примера на нашите предци и с разум и воля да приемаме най-добрите решения за България, призова Никола Минчев.