Парламентът отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната власт

Топ
19:03 - 07 Август 2023
2010
Парламентът отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната власт

Със 131 гласа "за" парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за съдебната власт.

Те бяха приети на 21 юли и в тях се предвижда съдията, който ще разследва главния прокурор, да се определя чрез нова система, както и допълнителният 6-месечен срок за избор на ВСС.

"Против" гласуваха от "Възраждане" и БСП, а "Има такъв народ" се въздържаха.

"Стигнахме до момента, в който по най-циничен начин бе използван днешния ден, за да бъде свалено ветото на президента. Дори в правната комисия не е имало обсъждане. Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, в този момент сега започва гаврата с момичето от Стара Загора, защото се разчистват сметките с президента", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Бившият електронен министър Божидар Божанов обясни защо е било взето решението за изготвяне на нова система, по който да се избира съдията: "Да, действително в системата на съдилищата има такава система. Тя обаче има твърде много параметри - натовареност, отпуски, отводи и всякакви други неща, поради което беше логично да се разделят двата механизма. В съдебната система има твърде много системи за случайно разпределение, поради което подготвяме за внасяне законопроект, който да създаде една сигурна, одитирана, прозрачна система, чрез която да се разпределят и всички дела, и изборът на съдия за разследване на главния прокурор".