Парламентът ратифицира СЕТА на първо четене

110 депутати гласуваха "за", 98 бяха "против"

Актуални новини
09:31 - 30 Януари 2020
1536
Парламентът ратифицира СЕТА на първо четене

Парламентът ратифицира СЕТА на първо четене. „За“ ратификацията гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо гласуване.

Споразумението бе подкрепено от ПГ на ГЕРБ и ПГ на ДПС. От „БСП за България“ и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“, а от „Воля“ се въздържаха.

Споразумението е внесено за ратификация в Народното събрание от Министерски съвет. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение e между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга. То е подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел.

Преговорите между Европейския съюз (ЕС) и Канада за Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВИТС) са проведени в периода от май 2009 г. до септември 2014 г. Краят им е обявен на срещата на високо равнище между ЕС и Канада в Отава на 26 септември 2014 г. След това текстът е подложен на процедури за правен преглед и превод на всички официални езици на ЕС и Канада. Този процес продължава до юли 2016 г., когато Европейската комисия представя официално на Съвета на Европейския съюз споразумението и предложения за решения за подписване, временно прилагане и сключване на споразумението.

В мотивите на Министерски съвет за ратификация на СЕТА се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми. Вносителите смятат, че то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ.

Със СЕТА се предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, като за 98 на сто либерализацията е незабавна и тя се прилага от началото на временното прилагане на споразумението (21 септември 2017 г.). В допълнение към тарифната либерализация е договорено опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които износът на български стоки в Канада ще бъде улеснен.