Парламентът спешно уреди извънредния труд на полицаите

Общество
11:29 - 31 Юли 2020
980
Парламентът спешно уреди извънредния труд на полицаите

Спешно и единодушно на последното си за сезона заседание депутатите одобриха нови правила, с които се урежда заплащането на извънредния труд, положен от служителите на МВР. Това стана с промени в закона за МВР, внесени от ГЕРБ и подкрепени от БСП. Те бяха приети на първо четене. 

Мнозинството обаче отрече мярката да е резултат от протестите. „Промяната се наложи не от това, че в момента служителите изпълняват някакви необичайни полицейски действия, а от работата ни от 13 март насам. Извънредният труд нарасна и тенденцията е към увеличаване на работата по противодействие на последиците от пандемията“, каза новият вътрешен министър Христо Терзийски.

Към настоящия момент положеният труд в работни дни извън установеното работно време не се смята за извънреден и не се компенсира с допълнително възнаграждение.

Приетите сега промени в закона позволяват като извънреден да се отчита всеки труд извън редовното работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно – и съответно да се заплаща. „ за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни“, мотивираха се вносителите на законопроекта.

ГЕРБ и БСП се обединиха, че подобна мярка е необходима, но се сблъскаха по въпроса кога трябва да влезе в действие. От ГЕРБ искаха това да стане от 1 януари 2021 г., а социалистите – от датата на обнародването на промяната в закона.

„От един месец служителите на МВР са тук на улицата от цялата страна, за да охраняват статуквото, да запазят това управление на държавата. Служителите на МВР се намират под натиск, в извънредна ситуация, която налага да бъде заплатен този извънреден труд, който полагат в момента на улицата – в ненормални условия, в жеги, под натиска на тълпата, която протестира, и тези хора трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин“, коментира соцдепутатът Иван Иванов. 

По сметките на ГЕРБ прилагането на новите правила ще струва на бюджета 65 млн. лв., от които 37.4 млн. лв. за възнаграждения и 27.6 млн. лв. за осигуровки. Предложението е получило подкрепата на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на КНСБ.